Bosnia I Hertegovina 2012 part 2

Sarajevo, Mostar, Jablanica, Medjugorje 
Cu ocazia evenimentului International Sarajevo Gastronomy Festival - Bosanski Dukat (competiţie culinară internaţională), am reuşit să vizităm o mică parte din Bosnia şi Herţegovina în timpul liber, adică în orele libere care dacă le-şi fi contabilizat rezultatul lor a fost cam 1 zi.










Pe drum spre Medjugorje din spre Jablanica. Drumul este prin Alpii Dinarici (lanţ muntos care se întinde peste Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Serbia, Slovenia, Albania şi Montenegro).
Aici se află vârful Maglic (2386m alt.) cel mai înalt pisc din lanţul muntos. Drumul parcurge un defileu superb, plin de curbe şi tuneluri auto.
Având în vedere că ţara a trecut recent printr-un război de 3 ani, şoselele auto sunt într-o stare relativ bună.
Restaurant de "10 stele" din Jablanica
Cafea turcească servită regulamentar. Pentru băutorii de cafele astfel de peisaje sunt des întâlnite. 
Litografie foarte veche reprezentând un moment important dintr-un eveniment public: prăjirea mieilor prin intermediul unui rotisor proţap. Imaginea este pe pereţii restaurantului tradiţional al 
hotelului Holiday Inn din Sarajevo.
Acelaşi rotisor proţap în zilele noastre, doar cu câteva îmbunătăţiri tehnice poate fi întâlnit la două restaurante pe
drum în zona oraşului Jablanica.
Festival popular la începutul secolului XX -  Imaginea este pe pereţii restaurantului
tradiţional al hotelului Holiday Inn din Sarajevo.
Am ajuns la Medjugoje! Localitate pe frontiera cu Croaţia, Medjugorje (care înseamnă "între munţi") găzduieşte o catedrală romano catolică şi un loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată lumea. Prin acordul Dayton din 1995, după războiul bosniac, localitatea a fost încorporată în federaţia Bosnia şi Herţegovina. 
În imaginea de sus este catedrala Sfântul Ioan.
În anul 1981 Fecioara Maria li s-a arătat celor 6 tineri care au auzit-o şi văzut-o în acest loc. În urma întâmplării din 1981, Medjugorje s-a transformat într-un celebru spaţiu de pelerinaj pentru credincioşii creştini.
Urme vizibile ale războiului bosniac din 1992-1955, clădiri din Mostar (capitala Herţegovinei) ciuruite de gloanţe.
Pe unele ziduri ale caselor se văd urme de schije de la grenadele folosite în război.
Mostar capitala Herţegovinei - oraş distrus în timpul războiului din 1992-1995.
Podul Mostari construit de otomani în jurul anilor 1600 (emblema oraşului Mostar) care a fost distrus în întregime în timpul războiului, iar ulterior construit de la zero. În prezent este vizitat de miile de turişti care trec prin zona veche a oraşului. La capetele podului sunt mai multe muzee interesante. Podul este unul dintre cele mai vechi şi mai importante vestigii islamice din ţară.
Clădiri din Mostar distruse de obuze.
Clădire în proces de restaurare după război.
Centrul vechi din Sarajevo. Zona zero a comercianţilor ambulanţi şi a meşteşugarilor.
În foarte multe magazine se găsesc de vânzare obiecte militare, uniforme, chipiee de ofiţeri, imagini cu Josip Broz Tito. Exact ca şi la Moscova vestigiile din epoca comunistă şi rămăşiţele războiul bosniac din anii 90 reprezintă o marfă excelentă de vândut pentru turiştii străini.
Atelier de confecţii metalice pentru bucătărie. Vase, chiuvete, hote, grătare, burlane, tigăi, etc.
Cărciumă veche pe străzile din Sarajevo.
În partea dreaptă şi în spatele lui Tibi se află două masuţe de cafea care au ca picior un cartuş de obuz pentru tanc. Toate cartuşele culese după război au fost gravate de meşteşugari cu diverse simboluri locale şi puse la vânzare.
Podul Principov din Sajevo - celebrul pod pe care a fost asasinat moştenitorul tronului lui Franţ Josef  (împăratul imperiului Austro-Ungar) în anul 1914. În urma asasinatului s-a declanşat primul război mondial. Podul a fost construit de otomani  în jurul anului 1541. În prima fază a fost din lemn, iar mai târziu a fost refăcut din piatră.
În anul 1984 Sarajevo a găzduit jocurile olimice de iarnă. Începând din 1983 fosta Iugoslavie s-a pregătit temeinic pentru olimpiadă (era a doua olimpiadă care avea loc într-o ţară comunistă, bineînţeles prima având loc la Moscova în 1980). Unul dintre edificiile construite pentru marele eveniment sportiva fost acest simbol al olimpiadei, spaţiul unde a ars timp de 9 zile flacăra şi unde s-au desfăşurat prmierile sportivilor (în faţa grupului se aflau trei trepte din beton). În prezent construcţia care a trecut prin războiul de 3 ani (se văd clar urmele de gloanţe)
este intr-o stare de degradare vizibilă.  
Acelaşi grup înainte de războiul din 1992-1995 - încă mai avea o înfăţişare acceptabilă. 
Radu Zarnescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu