Zilele Clujului 2012 - Strada Potaisa

25 mai - 27 mai, 2012

La inceputul saptamanii m-au sunat prietenii mei Tiberiu Mocuta (din Cluj), Uica Mihai (din Buzias - specialist in bucatarie arhaica), Ciprian Tataru (din Cluj-specialist in bucatarie internationala) si Adrian Neag (din Fagaras - specialist in bucatarie arhaica) si m-au invitat sa particip la Zilele Clujului, eveniment organizat de catre Primaria Orasului, bineinteles in preajma evenimentului electoral din 10 iunie...marile alegeri....primari, consilii locale si judetene....etc. Participarea noastra a constat in montarea unor standuri unde urma sa realizam cateve gastro show-uri pentru cei interesati de viitorul politic al Romaniei, adica cei care voteaza cu sufletul la gura...cei care nu rateaza niciodata momentul stampilarii buletinelor de vot.
Motocicleta cu care m-am deplasat - Honda VTR 1000 Firestrom, 115 cp, 2 cilindri in V la 90 de grade
O motocicleta cu cuplu motor mare, ideala pentru cei care nu prea vor sa schimbe vitezele la drum lung
Pe drum m-am oprit la Dedulesti Varzaru, in celebra curba unde sunt zeci de tarabe care vand mici si diverse "acareturi"....mi-a sarit in ochi noua dimensiune a micilor care se vand acolo: 1 bucata are peste 120 de grame! Se pare ca argesenii au preluat stilul celor din Deva, Hunedoara si Petrosani, unde micul este mai "vartos"! Am gustat 2 mici si am mers mai departe.
2 mici la 120 de grame fiecare, cu paine si mustar au costat 6 lei! Se vede clar dimensiunea lor in comparatie cu mana vanzatoarei!
Periodic stau si ma gandesc cum rezista pe piata astfel de comercianti? Un mic de 120g cu paine si mustar costa doar 3 lei? Ma gandesc ca in acest pret este si un adaos comercial din care se platesc utilitatile, angajatii, taxele catre stat....si bineinteles un profit pentru societate... si toate aceste aspecte in conditiile in care carnea nu continea bicarbonat, apa sau alte ingrediente pentru supradimensionare comerciala.

Am ajuns la Cluj!
Uica Mihai, Adrian Neag si Tiberiu Mocuta, prietenii mei care testau tigaia uriasa confectionata de Uica! Tigaia este din inox alimentar, are diamentrul de 120cm, iar 
bordura are inaltimea de 15cm.
Am coborat repede Feleacul, am traversat câteva străzi aglomerate din oraş şi am ajuns pe pietonala Potaisa din spatele zidului vechi al cetăţii, locul unde i-am întâlnit pe cei trei cavaleri ai gastronomiei româneşti în plină acţiune...Cum am desălecat am primit o pălincă de la Tibi şi un castron de lemn din Făgăraş plin cu slănină şi bucăţi de brânză de la Adrian. Trebuie să recunosc că ambele produse marca Adi Neag, au fost excelente!
Cât timp eu am mâncat, Uica nu a ratat ocazia de a se reândrăgosti....
Uica, veşnic îndrăgostit....



În scurt timp echipa noastră a crescut cu încă 4 membri: Iulia Drăguţ, Kiss Tibi, Adi Hădean şi Ciprian Tătaru care au venit pe rând să ne sprijine fizic şi moral.
Iulia Drăguţ şi Adi Hădean
















Bogdan de la Primăria Cluj a decis să ne delecteze cu un moment muzical pentru a găti mai cu spor...
Taraful Transilvania la standul A.C.E.E.A.













A doua zi la Cluj!
A doua zi, cel mai pitoresc personaj dintre noi ne-a pus la treabă...reţeta zilei a fost "Papricaş Bănăţean" cu carne de porc a la Uica Mihai! Ciprian împreună cu Adi au tocat legumele, iar eu şi Uica am luat linguroaiele la amestecat ingredientele prin tigaia proaspăt inaugurată.
Prima etapă...Uica ascultând gazul...





Ne-am distrat puţin cu arzătorul tigăii...
A doua etapă...o poză de grup...fără Geta mâncarea rămânea necondimentată!




Iubirea dintre popoare...Făgăraşul cot la cot cu Tokyo! Owner-ul Restaurantului Tokyo din Cluj, a decis să sprijine în spirit japonez merele PAPRICAŞ!
Cei doi meseriaşi au decis să ofere o alternativă publicului spectator...varză cu cârnaţi la ceaun din inox!
Uica şi Ciprian în diferite ipostaze pregătind varză cu cârnaţi





Pe la orele 17,00 a fost gata invenţia bănăţeană! În 2 ore cele 200 de porţii au fost halite cu succes!
Iată şi papricaşul bănăţean la final!!!








A treia zi la Cluj!
A treia zi a culminat cu reţeta propusă de Adi Hădean! Carne de pui, legume (tăiate de Adi şi Ciprian), orez, ciuperci şi condimentele Getei... la final? Foarte bun!
Pregătirile pentru atac!







Alături de Ciprian şi Adi lângă legumele multicolore








Diverse momente de la stand...Adi, Geta, Tokyo şi Uica






Imagine tipică pentru Campionatul International de Gătit în Aer liber






Sfârşitul evenimentului a fost marcat de un desert inventat adhoc de Uica! Ceva cremă de iaurt, arahide, fulgi de ovăz, căpşuni....şi încă câteva ingrediente






Cam aşa a decurs evenimentul de la Cluj...a plouat dar ne-am bucurat că ne-am întâlnit...am gătit cot la cot, am râs de glumele lui Uica şi Tibi, am testat produsele lui Adi Neag, am bucurat vreo 500 de oameni cu mâncărurile noastre, am făcut poze...ş.a.m.d.....
Mulţumesc prietenilor mei: Iulia Drăguţ, Tibi Mocuţa, Uica Mihai, Geta, Tibi Kiss, Ciprian Tătaru, Adi Neag, Adi Hădean!

Radu Zarnescu