Surprize la Cupa Aradului 2012

La fiecare ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber avem ocazia să fim surprinşi plăcut de unele echipe sau de anumiţi concureţi înscrişi individual!

De obicei aceştia intră sub incidenţa unor cugetări populare gen..."ei tac şi fac"..."fapte, nu vorbe"...sau "cine se scoală devreme, departe ajunge"...
Cu ocazia organizării Cupei Aradului la Expo Arad, am avut onoarea să vedem mai mulţi concurenţi care s-au conformat cu zicalele emise din adâncul înţelepciunii poporului român: echipa Marvic din Cluj (Ciprian TătaruAdi Neag şi Creţu Sorin), Marcel Iorga şi echipa sa (Cristian Borod şi Angela Lapadat), echipa Salon Marem din Arad featuring Chef Nicolae Niculae, echipa Israel number one (Moshe Alkobi & Roman Rabinov) şi ar mai fi echipele Hotel Parc din Arad, Hotel Continental Arad, Waterhouse Arad şi Terasa Pecicană.

Surpriza numărul 1
Marcel Iorga şi echipa sa formată din Cristian Borod şi Angela Lapadat


Marcel Iorga interogat de Filip Vasilescu...(în prim plan este Cristian Borod)  








Sincer, sunt mândru de echipa lui Marcel...dumincă dimineaţă am intrat în cortul juriului unde membrii comisiilor de evaluare se pregăteau de competiţie, iar în momentul în care m-au văzut m-au întrebat în cor: "Cine a gătit bourguignon-ul de mistreţ pe care l-am mâncat ieri seară?". Primul gând care mi-a trecut prin minte a fost cel legat de carnea de mistreţ...bineînţeles că ăştia urmează să-mi comunice ceva rău despre carne...o fi fost "Talpă de bocanc, cauciuc de tractor...etc", desigur că m-am gândit şi la aspect...poate că Marcel nu a reuşit să-i impresioneze printr-o prezentare de ecepţie, dar oricum faptul era consumat. După câteva secunde, Dragan Unic şi Spiros Dimitriou s-au ridicat de pe scaune şi au venit spre mine cu zîmbetul până la urechi, în acelaşi timp din spatele lor Thomas Gugler îmi spune ferm: "A fost o mâncare excelentă!!! Foarte rar găseşti pe cineva care să ştie să gătească aşa de bine un preparat din canre de vânat! Te rugăm să transmiţi felicitări bucătarilor!", după care şi-a răsucit mustaţa bavareză cu ambele mâini şi a plecat graţios spre scenă. În acel moment m-am auto-felicitat că am avut inspiraţia de a-l invita pe Marcel Iorga ca să ne gătească un preparat cu specific vânătoresc, iar pentru echipa lui formată din Cristi Borod şi Angela Lapadat, alte două personaje importante din spectrul gastronomic românesc, încă un rând de sincere felicitări!    
Cei trei maeştri care au impresionat  vestul României şi un juriu internaţional 
cu  cel mai gustos Bourguignon din carne de mistreţ!!!
Din nou la interogatoriu... A doua zi, Marcel şi echipa au concurat pentru Cupa Blogger-ilor, 
distincţie pe care au  câştigat-o cu succes!






















Surpriza numărul 2
Echipa Marvic din Cluj, Ciprian TătaruAdi Neag şi Creţu Sorin


Ciprian Tătaru este o persoană deosebit de ambiţioasă şi cu putere mare de muncă, Adi Neag este promotorul tradiţiilor şi al gastronomiei arhaice din Ţara Făgăraşului...un specialist ideal pentru partea tehnică a unei echipe, iar Sorin Creţu este un împătimit al gastronomiei. Pe Ciprian l-am urmărit cu interes în ultima perioadă de timp deoarece am observat la el o evoluţie rapidă privind ascensiunea sa în arta culinară...este un personaj interesant, un inginer care şi-a propus  să cucerească cele mai înalte vârfuri din masivul domeniu gastronomic mondial. El este profilul tipic al alergătorului...el caută, citeşte se documentează, exersează...el este Carl Lewis!
Adi Neag este un alt inginer care şi-a propus să revigoreze cultura tradiţională şi culinară din Ţara Făgăraşului pe care l-am cunoscut la Cluj în cadrul unui eveniment popular unde a venit să ne ajute cu logistică şi bineînţeles să pună osul la gătit. Atunci când vorbim despre o echipă, trebuie să ne gândim şi la partea tehnică...bucătăria este moartă fără utilaje, scule, unelte, vase, toate părţile construite din metal şi plastic sau cele care se alimentează la energia electrică. Adi este cel care pe lângă gătit asigură şi spatele tehnic al formaţiei şi vreau să zic că îl asigură temeinic şi constant la fel ca şi un motor german care toarce la relanti fără fluctuaţii.
Pentru mine prezentarea lor în competiţie nu a reprezentat o surpriză foarte mare deoarece  sincer eu mă aşteptam la o apariţie în forţă din partea echipei Marvic, dar pentru mulţi dintre cei prezenţi, inclusiv membrii juriului, ei au reprezentat într-adevăr o REVELAŢIE plăcută. Bravo fraţilor!


Radu Zarnescu

Arad's Culinary Cup 2012

Aradul, inima gastronomică a Europei!
Pentru 2 zile, Aradul a fost Capitala Gastronomică a Europei
Ţări participante: România, Islanda, Grecia, Rusia, Israel, Italia, Ungaria, Macedonia, Germania, Arabia Saudită, Serbia, Polonia, Franţa, Suedia

Ziua 1, sâmbătă 30 iunie 2012
Competiţia de preparate culinare reci

...ultimele pregătiri tehice alături de Alpar (şeful sonorizării, al scenei şi reflectoarelor,  al camerelor de filmat şi al microfoanelor)....

Deschiderea oficială a competiţiei (de la stânga spre dreapta): Uros Urosevic (Serbia), Spiros Dimitriou (Cipru), Thomas A. Gugler (Arabia Saudită), Ruven Harel (Israel), Gissur Gudmundsson (Islanda - Preşedintele WACS), Christos (Grecia), Iulia Drăguţ (ACEEA - România), Joanna Ochniak (Polonia), Nicolae Ioţcu (Preşedintele Consiliului Judeţean Arad), Iana Rhznnikova (Russia), Ragnar Fridiksson (Franţa), Dragan Unic (Suedia) şi eu

Chef Spiros Dimitriou şi Joanna Ochniak în acţiune....







Publicul încins la 40 de grade...







Echipa Marvic din Cluj, surpriza mare a evenimentului oferită de Ciprian Tătaru şi Adrian Neag! Un meniu simplu şi elegant, echilibrat şi bine proproţionatz...rezultatul a fost simplu: Medalie de Aur!







Chef Moshe Alkobi din Israel explicând detaliile preparatelor în faţa juriului...Ragnar, Dragan şi Christos uşor îndoiţi de poveştile lui...







Chef Spiros Dimitriou la standul echipei timişorene discutând cu Remus Tomici şi Mărioara Vîrtop








Echipa de evaluare a somelierilor: Cornelia Toma, Cristian Grigore şi Cătălin Băluţă







Chef Joanna Ochniak şi  una dintre echipele Macedoniei





Chef Roman Rabinov, Chef Moshe Alkobi (echipa numărul 1 din Israel) şi subsemnatul...referitor la backgroud-ul meu, poza nu a fost regizată







Preşedintele Gissur Gudmnundsson şi Iulia Drăguţ la standul echipei Taverna Pecicană
















Discursul Preşedintelui Gissur Gudmundsson (Iulia era pe rol de traducător)








Radu Zarnescu

Castigatorii Cupei Aradului 2012

Arad's Culinary Cup - Arad City 2012
The Best Culinary Competition in the Western Part of Romania!

Momentul culminant al competiţiei - decernarea Cupei Aradului
Echipa Hotel Unirea alături de membrii juriului şi de Ana-Maria Dragoş,
Directoarea Centrului Cultural Judeţean Arad



După înfrângerea de acasă, situaţie comparabilă cu fenomenul fotbalistic românesc, echipa Hotel Unirea din Iaşi a revenit în forţă la Cupa Aradului în Gastronomie!
"Nu îmi vine să cred ce văd...moldovenii de la Iaşi sunt mai bine pregătiţi decât bănăţenii!", afirma un director de restaurant din Timişoara care era prezent la Expo Arad şi privea uimit către meniurile celor de la Hotel Unirea. Într-adevăr,după multe pregătiri şi aranjări de platouri, Mihai Câmpeanu şi echipa sa au avut o prezentare de excepţie..."Cred ca au muncit mult oamenii acestia, iar în spatele lor sunt convinsă că există un finanţator serios", afirma doamna Rozalia Kadar, un alt personaj din lumea HoReCa, prezenta la eveniment.

Chef Ozana Bujdei împreună cu Chef Paul Corban pregătind platourile pentru concurs






Stimata doamnă Rozalia a fost un mare maestru cofetar al generaţiei de aur din Turismul Românesc..."Înainte de anii 90 toţi bucătarii şi cofetarii lucrau cu simţ de răspundere la fel ca şi cei de la Iaşi, iar acum mai rar vezi astfel de meseriaşi...în prezent lumea fuge doar după bani şi faimă, satisfacţii la care nu poţi ajunge decât dacă eşti un bun specialist", a luat o pauză, timp în care şi-a curăţat ochelarii după care a continuat să-mi explice "În anul 1983 am fost trimisă la Iaşi ca să specializez câteva femei care lucrau în laboratoarele de patiserie ale statului, iar într-una dintre zile am vizitat Hotelul Unirea. Îmi aduc aminte că era o unitate turistică superbă, funcţiona bine pe toate planurile...restaurantul, barul, hotelul, personal format numai din profesionişti, în fiecare zi aveau foarte mulţi clienţi. După cum s-au prezentat cei de la Unirea acum tind să cred că şi în prezent unitatea este la înălţime" a zâmbit, m-a prins de cot şi s-a îndreptat spre urechea mea şoptindu-mi : "Transmite felicitări celui sau celor care stau în spatele lor!". A mai privit 5 minute masa lor după care a plecat la alt stand.





Din scurta poveste a doamnei Rozalia se pot trage câteva concluzii...am ajuns să ne bucurăm când vedem un lucru bine făcut, trăim într-o epocă a emergenţei în care meseriile din industria ospitalităţii sunt o soluţie de tranzit pentru mulţi dintre tineri, angajatorii sunt cei care investesc sau nu în specializarea resurselor umane angajate - aspect vital în dezvoltarea şi menţinerea unei afaceri pe piaţă.


Unul dintre momentele jurizării cu Master Chef Ruven Harel (Israel) şi Master Chef Thomas A. Gugler (Germania)


Aceste concluzii mă trimit la câteva amintiri legate de echipa Unirea din Iaşi... de fiecare dată când i-am văzut în competiţii erau îmbrăcaţi regulamentar indiferent de temperatura, întotdeauna lucrează curat şi cu atenţie, platourile de expoziţie şi decorurile sunt bine alese, preparatele sunt realizate cu delicateţe, prezentările pieselor pe platouri sunt aerisite, sincronizarea dintre membri funcţionează fără sincope - fiecare ştie bine ce are de făcut.
Chef  Mihai Câmpeanu şi  Chef Joanna Ochniak (Managerul Echipei Olimpice a Poloniei)







Desigur ca doamna Rozalia a punctat foarte bine că în spatele lor există un management performant,specialisti ai societăţii care se ocupă cu interes de ei. Este foarte simplu de observat că la fiecare apariţie alături de maeştri este şi Gabriela Ferenţ, directorul de Marketing al Hotelului, care coordonează timpii de mişcare ai echipei şi este greu de înţeles cum se desfăşoară activitatea în continuare acasă atunci când majoritatea bucătarilor sunt în deplasare...cine rămâne pe baricade la Iaşi?


Cine ţine adevăratul spate al echipei şi steagul sus faţă de clienţii permanenţi? Acea persoană se numeşte Diana Babii, Directorul General al Societăţii, ea este omul care nu ştie să zică nu, atunci când este vorba despre imaginea şi prestigiul unităţii. Amintirea mă poartă cu plăcere la ultima discuţie purtată cu ea referitor la specializarea resurselor umane, îmi zicea astfel: "De fiecare dată când organizaţi un curs, te rog să nu uiţi să-i chemi şi pe oamenii noştri!"...oare câţi directori angajaţi in ultima perioada, cea de după 1989, au astfel de doleanţe? 
Pregătirile echipei Hotel Unirea (în prim plan Gabriela Ferenţ)




La sfârşit îl voi menţiona şi pe cel cu "spatele cel mai mare", angajatorul, cel care în aceste momente trebuie să fie mândru de echipa sa, om care ar trebui clonat şi distribuit în toate unităţile din industria ospitalităţii pentru revigorarea acesteia! Am să-i transmit personal felicitările doamnei Rozalia si ale mele, pentru că le merită din plin, la fel ca şi membrii echipei: Mihai Câmpeanu, Ozana Bujdei, Paul Corban, Adina Fronea, Mihăilescu Andrei şi, nu în ultimul rând, Gabriela Ferenţ, spiritul viu al marketingului din Moldova!

Radu Zarnescu