3 zile la Odessa

Одесса 2012 
...pe malul Mării Negre la Odessa






Când vorbim despre Marea Neagră, de fiecare dată gândul ne duce la Constanţa, litoralul românesc sau cel din Bulgaria...în general uităm că cel mai mare oraş port şi staţiune situat la malul Mării Negre este Odesa din Ucraina. Cred că fiecare dintre noi a vizitat minim odată în viaţa sa litoralul românesc şi mai nou de câţiva ani pe cel bulgăresc care a luat o amploare semnificativă  privind traficul de turişti din România. În ultimii cinci ani în conversaţiile noastre despre vacanţe oamenii s-au obişnuit să pronunţe doar câteva denumiri... Mamaia, Albena, Nisipurile de Aur sau Sunny Beach din Bulgaria..."Unde mergi vara asta? La Albena!" acesta este răspunsul pe care-l primesc de la majoritatea persoanelor cu care socializez în general despre concedii. Recent am discutat cu un prieten foarte vechi despre un turneu cu motocicletele prin ţările din fostul bloc socialist Iugoslavia, mai precis prin Macedonia, Monte Negro şi Croaţia, ţări care şi în prezent au un turism destul de bine plasat pe o traiectorie viabilă, iar el a venit cu o propunere şi mai interesantă: Pentru că în vara acesta nu vom avea timp suficient ca să parcurgem cei 4.000 de kilometri prevăzuţi în turneul Balcanilor, eu propun să mergem în Ucraina la Odessa! Avem de condus doar 1200 km dus şi întors din Bucureşti, iar Odessa este un oraş superb, plin de istorie, un centru cultural internaţional care merită văzut măcar odată în viaţă! Având în vedere că bunicii mi-au povestit când eram mic despre o serie de întâmplări interesante trăite în Odessa, iar un foarte bun prieten evereu m-a invitat în repetate rânduri în Ucraina explicându-mi că Odessa este emblema Mării Negre, iar noi ca popoare care ne-am dezvoltat la malul mării trebuie să cunoaştem acest pol multicultural,  mi s-a părut o idee foarte bună, fapt care a condus la schimbarea traseului şi pregătirea pentru Ucraina. 
După Galaţi am trecut la moldoveni. Între vama Republicii Moldova şi cea a Ucrainei sunt 1500 de metri



Drumurile nu sunt cele mai bune, dar poţi avansa destul de bine
pentru că nu sunt multe localităţi, iar restricţiile apar mai rar
Prima seară la Odessa. În centrul istoric găseşti mai multe
trăsuri de epocă restaurate profesional cu care te poţi plimba în loc de taxi
Prim cină la un restaurant cu specific ucrainean. Eu am mâncat ciolan de porc cu legume crude şi mujdei de usturoi cu maioneză. Am fost 7 persoane, iar masa a costat în jur de 100 de dolari americani (în listă au fost încă 5 feluri de bază comandate de prietenii mei, 6 halbe de bere, 3 cafele şi 2 sucuri)
Centrul vechi este plin de terase elegante şi magazine cu produse de calitate, adică brand-uri celebre. Nu am văzut tarabe cu chinezării din plastic...şlapi, colaci sau căţeluşi din pluş.
Teatrul Naţional din Odessa - Academia de Operă şi Balet,
o clădire monumentală care tronează în centrul oraşului. 
Faţada clădirii este decorată în stil baroc italian.Sala mare a fost modelată după stilul Ludovic al XVI-lea, şi este bogat decorată cu stuc şi cifre aurite, desene şi modele. Arhitecţii au gândit douăzeci şi patru de ieşiri, pentru a evita o tragedie în caz de incendiu. Alături de teatru este o pajişte cu flori proaspete şi arbuşti.
Treptele Potemkin şi Hotelul Odessa la Marea Neagră

Treptele Potemkin sunt considerate o intrare oficială în oraş din spre mare şi mai sunt cunoscute ca simbol al Odesei.Pe partea dreaptă a scărilor, este un funicular care a fost construit în 1906 pentru a transporta oamenii în loc de mers pe jos.Cele 200 de trepte originale au fost proiectate în 1825 de către Francesco Boffo şi arhitectul Avram Melinkov din Sankt-Petersburg. Prima dată au fost din lemn, iar ulterior s-au reconstruit din piatră. Deoarece Odessa este situată pe un deal sterp, aceste trepte au fost construite ca un simbol al oraşului.
Important de reţinut pentru turişti! În Ucraina limba oficială este ucraineana, la Odessa limba oficială este rusa. Cetăţenii oraşului vorbesc cursiv ambele limbi, mai mult, este primul oraş fost sovietic unde am întâlnit oameni care vorbesc şi alte limbi înafara celei ruse. În restaurante toţi angajaţii vorbesc engleza,
iar pe stradă auzi oameni vorbind în germană şi franceză!


Pe bulevardul principal am întâlnit un târg de cărţi.
Poet sovietic care încerca să-şi vîndă poeziile oamenilor aflaţi la terase
Trăsură regală pe străzile oraşului
Toate tersele sunt aranjate cu bun gust
Am mâncat la Odessa Steak House. Aflat pe bulevardul principal, restaurantul se bucură de o clientelă specială: iubitorii de carne de vită! În permanenţă este plin de clienţi turişti în majoritate. 
Am trăit să o văd şi pe asta! La Steak House înainte de a emite comanda, bucătarul şef vine la masă şi face o prezentare complexă a cărnurilor disponibile din care se găteşte meniul. Ai ocazia să vezi costiţele de viţel, muşchiul de vită, antricotul...etc, în forma lor crudă. Imagine este superbă, îţi vine să opreşti platoul la masă şi să mănânci carnea crudă! 
Filet mignon. Prezentarea nu este la cel mai înalt nivel, dar gustul compensează pe măsură!
Borş ucrainean cu mujdei şi smântână, excepţional! În fiecare unitate găseşti vestitul borş ucrainean care este gătit ca la carte! Un preparat simplu, ieftin şi bun, mai ales pentru un turist cu buzunarul pe jumătate cusut.
Porţia costă în jur 6 euro.
Cristian mâncând o porţie de costiţe de viţel gătite în mantie de verdeaţă cu legume.
Şi la sfîrşit...o bere rece băută la 39 de grade! Bere ucrainenană foarte bună, fără mult dioxid, băubilă în grabă la temperaturi ridicate! 1 dolar american!



Litoralul de pe coasta Odessei - Staţiunea Arkadia
Arkadia este epicentrul litoralului, aici se găsesc cel mai luxoase hoteluri şi cluburi de distracţie. În centrul staţiunii există un parc în care întâlneşti toate pârghiile de divertisment. Staţiunea este împânzită de agenţi de poliţie şi securitate. Atmosfera generale este caldă şi primitoare. Ucrainienii agrează şi socializează cu turiştii străini.
Plaja Arkadia
Hotelurile de lux din Staţiunea Arkadia
Plaja hotelului Arkadia (4stele)
Clubul Ibiza din Arkadia - cel mai mare club de pe litoralul ucrainean
Odessa, un oraş plin de evenimente culturale
În cele 3 zile, la Odessa am avut ocazia să vedem mai multe evenimente culturale care se desfăşurau simultan: expoziţie de artă modernă, târg de carte, expoziţie de pictură naivă tradiţională, International Treffen Odessa (întrunirea posesorilor de motociclete Honda Gold Wing din Europa), etc...
Defilarea posesorilor de Honda Gold Wing în centrul oraşului


Prietenii mei au decis că în viitor îşi vor achiziţiona câte o Honda Gold Wing
Galeriile de souveniruri din Odessa
Bineînţeles că la sfîrşitul şederii am vizitat galeriile de souveniruri Odessa. Ca oricare alt turist serios am hotărât să ne cumpărăm câteva amintiri cu aer ucrainean. În Galeriile Odessa găseşi souveniruri autentice de calitate la preţuri rezonabile: păpuşi Matrioska, veselă din porţelan pictată, diverse gatgeturi (insigne, decoraţii, tricouri cu CCCP, chipiee militare) din vremea sovietică, costume populare, etc.Nu am avut timp să vizităm prea mult litoralul din Odessa, dar jur că cu prima ocazie am să-mi sacrific 2 zile pentru a face o baie în apa Mării Neagre cu gust ucrainean! 

Pe drum spre casă am trecut prin oraşul Izmail.
Recomand vizitarea oraşului Odessa celor îndrăgostiţi de călătorii şi vacanţe indeite cu şarm comunist!La Odessa nu veţi cheltui prea mulţi bani!

Radu Zarnescu