Bosnia I Hertegovina 2012 part 2

Sarajevo, Mostar, Jablanica, Medjugorje 
Cu ocazia evenimentului International Sarajevo Gastronomy Festival - Bosanski Dukat (competiţie culinară internaţională), am reuşit să vizităm o mică parte din Bosnia şi Herţegovina în timpul liber, adică în orele libere care dacă le-şi fi contabilizat rezultatul lor a fost cam 1 zi.










Pe drum spre Medjugorje din spre Jablanica. Drumul este prin Alpii Dinarici (lanţ muntos care se întinde peste Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Serbia, Slovenia, Albania şi Montenegro).
Aici se află vârful Maglic (2386m alt.) cel mai înalt pisc din lanţul muntos. Drumul parcurge un defileu superb, plin de curbe şi tuneluri auto.
Având în vedere că ţara a trecut recent printr-un război de 3 ani, şoselele auto sunt într-o stare relativ bună.
Restaurant de "10 stele" din Jablanica
Cafea turcească servită regulamentar. Pentru băutorii de cafele astfel de peisaje sunt des întâlnite. 
Litografie foarte veche reprezentând un moment important dintr-un eveniment public: prăjirea mieilor prin intermediul unui rotisor proţap. Imaginea este pe pereţii restaurantului tradiţional al 
hotelului Holiday Inn din Sarajevo.
Acelaşi rotisor proţap în zilele noastre, doar cu câteva îmbunătăţiri tehnice poate fi întâlnit la două restaurante pe
drum în zona oraşului Jablanica.
Festival popular la începutul secolului XX -  Imaginea este pe pereţii restaurantului
tradiţional al hotelului Holiday Inn din Sarajevo.
Am ajuns la Medjugoje! Localitate pe frontiera cu Croaţia, Medjugorje (care înseamnă "între munţi") găzduieşte o catedrală romano catolică şi un loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată lumea. Prin acordul Dayton din 1995, după războiul bosniac, localitatea a fost încorporată în federaţia Bosnia şi Herţegovina. 
În imaginea de sus este catedrala Sfântul Ioan.
În anul 1981 Fecioara Maria li s-a arătat celor 6 tineri care au auzit-o şi văzut-o în acest loc. În urma întâmplării din 1981, Medjugorje s-a transformat într-un celebru spaţiu de pelerinaj pentru credincioşii creştini.
Urme vizibile ale războiului bosniac din 1992-1955, clădiri din Mostar (capitala Herţegovinei) ciuruite de gloanţe.
Pe unele ziduri ale caselor se văd urme de schije de la grenadele folosite în război.
Mostar capitala Herţegovinei - oraş distrus în timpul războiului din 1992-1995.
Podul Mostari construit de otomani în jurul anilor 1600 (emblema oraşului Mostar) care a fost distrus în întregime în timpul războiului, iar ulterior construit de la zero. În prezent este vizitat de miile de turişti care trec prin zona veche a oraşului. La capetele podului sunt mai multe muzee interesante. Podul este unul dintre cele mai vechi şi mai importante vestigii islamice din ţară.
Clădiri din Mostar distruse de obuze.
Clădire în proces de restaurare după război.
Centrul vechi din Sarajevo. Zona zero a comercianţilor ambulanţi şi a meşteşugarilor.
În foarte multe magazine se găsesc de vânzare obiecte militare, uniforme, chipiee de ofiţeri, imagini cu Josip Broz Tito. Exact ca şi la Moscova vestigiile din epoca comunistă şi rămăşiţele războiul bosniac din anii 90 reprezintă o marfă excelentă de vândut pentru turiştii străini.
Atelier de confecţii metalice pentru bucătărie. Vase, chiuvete, hote, grătare, burlane, tigăi, etc.
Cărciumă veche pe străzile din Sarajevo.
În partea dreaptă şi în spatele lui Tibi se află două masuţe de cafea care au ca picior un cartuş de obuz pentru tanc. Toate cartuşele culese după război au fost gravate de meşteşugari cu diverse simboluri locale şi puse la vânzare.
Podul Principov din Sajevo - celebrul pod pe care a fost asasinat moştenitorul tronului lui Franţ Josef  (împăratul imperiului Austro-Ungar) în anul 1914. În urma asasinatului s-a declanşat primul război mondial. Podul a fost construit de otomani  în jurul anului 1541. În prima fază a fost din lemn, iar mai târziu a fost refăcut din piatră.
În anul 1984 Sarajevo a găzduit jocurile olimice de iarnă. Începând din 1983 fosta Iugoslavie s-a pregătit temeinic pentru olimpiadă (era a doua olimpiadă care avea loc într-o ţară comunistă, bineînţeles prima având loc la Moscova în 1980). Unul dintre edificiile construite pentru marele eveniment sportiva fost acest simbol al olimpiadei, spaţiul unde a ars timp de 9 zile flacăra şi unde s-au desfăşurat prmierile sportivilor (în faţa grupului se aflau trei trepte din beton). În prezent construcţia care a trecut prin războiul de 3 ani (se văd clar urmele de gloanţe)
este intr-o stare de degradare vizibilă.  
Acelaşi grup înainte de războiul din 1992-1995 - încă mai avea o înfăţişare acceptabilă. 
Radu Zarnescu

Bosnia I Hertegovina 2012 part I

International Sarajevo Gastronomy Festival
7-10 noiembrie 2012, "Bosanski Dukat" 
International Culinary Competition 
Hotel Holiday Inn - Sarajevo




Delegaţia României (Dr. Iulia Drăguţ, Berecki Emoke, Tibi Kiss, Lucian Smith alături de Ivan Buzolic din
Croaţia şi Igor Bozic din Bosnia şi Herţegovina) şi eu ca fotograf


În perioada 7-10 noiembrie 2012 a avut loc evenimentul “International Sarajevo Gastronomy Festival” în capitala Sarajevo, iar în cadrul salonului s-a desfăşurat competiţia culinară internaţională “Bosanski Dukat” (Medalionul de Aur al Bosniei şi Herţegovinei), primul concurs organizat după războiul din 1992-1995. Organizaţia A.C.E.E.A. a fost invitată să reprezinte România la acestă primă manifestare cu caracter internaţional.
Chef  Berecki Emoke în acţiune la categoria B (carne de viţel)

Au participat: Bosnia şi Herţegovina, România, Italia, Croaţia, Macedonia, Serbia, Azerbaijan, Muntenegru, Bulgaria, Slovenia. Delegaţia României a fost compusă din: Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte), Radu Zărnescu (Manager), Chef Kiss Tibi (concurent, 2 medalii de bronz, 1 medalie argint), Chef Emoke Berecki (concurent, 1 medalie de bronz, 1 medalie argint), Chef Lucian Smith (concurent, 1 medalie bronz, 1 medalie argint,1 medalie de aur). Felicitari concurenţilor care au reprezentat România cu succes!

Hotelul Holiday Inn din Sarajevo, gazda evenimentului! Acest hotel a fost inaugurat  în 1983, cu un an înaintea  deschiderii jocurilor olimpice de iarnă din 1984 de la Sarajevo (8-19 februarie). În prezent toată logistica hotelului , mobilierul, vesela, dependinţele, camerele, sălile de conferinţe au rămas din acei ani şi sunt în perfectă stare. Este foarte curios la ce nivel de calitate se lucrau obiectele şi decorurile în anii 70-80! Am rămas surprins şi de design-ul lor... în prezent sunt mii de unităţi deschise recent pe mapamond  ale căror design interior este departe de cel al acestui hotel. Mai mult, să nu uităm că această unitate a trecut şi prin 3 ani de război (1992-1995)! 
Vesela Hotelului Holiday Inn este din 1983.
Toate  piesele din vesela hotelului  au  sigla  Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984.
Chef Lucian Smith (Casa Gloria din Iaşi) la finalul competiţiei - categoria A (carne de curcan), medalie de argint



Pregătirile pentru concurs...Tibi Kiss, Lucian şi Igor Bozic probând plitele
Un preparat de argint gătit  de către Lucian Smith (carne de curcan)
Chef Tibi Kiss în acţiune....mai avea 3 minute până la sfarşitul  probei
Chef Igor Bozic în boxa de concurent
Main Course gătit de concurentul Chef Ljubo Matulin din Croaţia. Aspectul modern al preparatului a fost apreciat de proprietarii multor restaurante aflaţi la eveniment în calitate de public spectator. 
Main Course gătit de Chef Lejla Mlivic din Bosnia şi Herţegovina.
Deşi gradul de ocupare pe platou al ingredientelor a fost de peste 30%, cu acest preparat
maestrul Lejla s-a calificat în finală (categoria B - carne de viţel)
Prepart gătit de Chef Pavel Marc din Italia (categoria A - carne de curcan). Preparat eliminat din finală pentru flori, frunze şi aspectul de supă. 
Preparatul concurentului Bijan Dragic din Bosnia şi Herţegovina (categoria A - carne de curcan)
Main course gătit de Master Chef Anar Gasimov din Azebaijan (categoria B - carne de viţel).
Cel mai echilibrat main course de la categoria B!

În prima seară am vizionat un spectacol de dansuri populare tradiţionale din Bosnia şi Herţegovina, costumele şi mişcările dansatorilor sunt foarte apropiate de cele turceşti
Membrii juriului alături de cei 5 finalişti: Lejla Mlivic (Bosnia şi Herţegovina), Iztok Gumzelj (Slovenia), Emina Cirlija (Muntenegu), Zoran Majnovski (Macedonia), Teymur Shikhaliyev (Azerbaijan)
Chef Dejan Hristovski din Macedonia - un celebru bucătar şi vedetă tv
Chef Zoran Majnovski din Macedonia - unul dintre cei 5 finalişti care s-au întrecut
la proba coşul secret (sau Black Box)
Spaima seniorilor, Berecki Emoke, la proba de "maxim profesionalism" - singurul concurent
de la clasa juniori care a învins  peste 50% din tabăra seniorilor
Muşchi de viţel powered by Chef Lucian Smith! 
Masa de prezentare pentru public
Curăţenia la locul de muncă a fost unul dintre criteriile de jurizare...
Coşurile de gunoi...un bun criteriu de departajare pentru finalişti!
Chef Tibi Kiss în momentul ceremoniei de premiere alături de organizatorii evenimentului 
Membrii echipelor de evaluare
Boxă de concurent (3m x 3m, frigider, plită, masă de lucru, cuptor, chiuvetă, masă pentru montarea platourilor. Timpul de execuţie al categoriilor A şi B a fost de 45 de minute pentru gătirea unui main course, expus pe 2 platouri, iar timpul pentru curăţenia standului şi pregătirea instrumentelor a fost de 15 minute.
Poza de grup a concurenţilor de la sfârşitul competiţiei
Radu Zarnescu