Moldavian's Chefs Challenge - Iasi 2013

Competiţie culinară pentru bucătarii profesionişti, 30-31 martie 2013
Cupa Moldovei oferită de  Zahăr Mărgăritar
Partener principal Bilancia Exim

Profesioniştii se evidenţiază indiferent de timp, graniţe sau condiţii!


Echipa de evaluare a concursului Moldavian's Chefs Challlenge - de la stânga: Chef Jovica Djurdjevic Giorgio (Elveţia), President Guido Debono (Malta), Chef Emma Abdullayeva (Azerbaijan), Chef Ralf Meneghini (Germania) 



Recent a avut loc competiţia Cupa Moldovei în Gastronomie 2013, eveniment internaţional care s-a desfăşurat în Piaţa Unirii din Iaşi şi care s-a aflat la a treia ediţie. La manifestarea din acest an am decis să introducem o clasă specială pentru bucătarii profesionişti şi anume Moldavian's Chefs Challenge, competiţie tip "Cooking Live" în care concurenţii înscrişi la individual au avut la dispoziţie 4 bucătării dotate cu utilajele necesare pentru a găti. Concursul a fost structurat pe 4 categorii: preparate etnice, preparate din carne de pasăre, porc şi peşte. Timpul necesar a fost de 60 minute din care 45 pentru execuţie şi 15 pentru instalare, dezinstalare şi curăţenie la locul de muncă.

Cele 4 boxe dotate cu utilaje de bucătărie aflate sub scena evenimentului





Pentru a păstra caracterul Open Air al Campionatului am folosit scena evenimentului ca şi acoperiş pentru cele 4 boxe, iar spectatorii au avut ocazia să vizioneze competiţia din spre cele 3 laturi deschise. În cele 2 zile ale competiţiei au concurat la cele 4 categorii un număr de 80 de bucătari din România (Iaşi, Bucureşti, Cluj, Arad, Vaslui, Vatra Dornei, Târgu Mureş), Azerbaijan, Ungaria, Suedia, Israel, Albania şi Croaţia.

Chef Cristian Avasiloaiei din Iaşi





Trebuie să recunosc că dorinţa colegilor mei de a introduce acestă clasă mi-a creat nişte emoţii...mi-am adus aminte de multele competiţii de peste hotare la care am participat cu echipa ACEEA, acţiuni  în care am văzut şi simţit diversele probleme tehnice cu utilajele puse la dispoziţia bucătarilor...de fiecare dată exista câte un cuptor defect, o plită care nu se încălzea sau câte un frigider care avea calităţi de chiuvetă, aragaz cu butoanele stricate, cabluri supraîncălzite...etc. Pot menţiona câteva exemple: marea competiţie din Croaţia (Biser Mora - Perla Mării, insula Brac 2012) unde membrii juriului ofereau în timpul concursului traininguri  pentru utilizarea aparaturii, competiţia din Bosnia şi Herţegovina (Sarajevo Gastronomical Festival) unde plitele cu inducţie şi senzori de mişcare şi-au făcut de cap cu bucătarii stresaţi de atingerea victoriei. Recent am fost la Cupa Ţărilor Baltice - Sankt Petersburg 2013...o competiţie organizată în spirit rusesc, spaţii generoase (o singură boxă avea 40 de metri pătraţi), zeci de utilaje utile şi mai puţin utile, câte un camion de materie primă pentru fiecare concurent, monitoare pentru public...dar, din nou probleme cu utilajele! La numai 2 ore după startul concursului una dintre cele 5 boxe a fost eliminată definitiv din grila categoriilor - nici  măcar un singur utilaj nu funcţiona în parametri normali.

Chef Ozana Bujdei din Iaşi şi Filip Vasilescu, prezentatorul competiţiei 





Antidotul stresului meu a venit de la Liliana Homocea care într-o dimineaţă mi-a explicat foarte calmă:"Vom lucra cu Bilancia Exim pentru că sunt cei mai buni pe acest segment! Societatea dispune de cele mai bune utilaje profesionale!". La scurt timp după afirmaţia Lilianei am ajuns împreună la sediul societăţii Bilancia şi am avut o mică discuţie cu Valentin Neagu, promotorul imperiului HORECA care recent a sărbătorit cu succes 20 de ani de activitate pe piaţa din România. Bilancia este una dintre minunile capitalismului românesc care a rezistat şi s-a dezvoltat armonios în haosul economic al ultimilor 22 de ani. Îmi permit o astfel de caracterizare pentru că sunt unul dintre cei care cunoaşte destul de multe societăţi care au fost înfiinţate şi coordonate "după ureche" de diverşi pseudo-capitalişti renăscuţi din cenuşa sistemului totalitar...anumiţi tovarăşi directori (manageri în prezent) care în prezent au transformat firmele în nişte banale istorii ale tranziţiei ascunse în arhiva Oficiului Registrului Comerţului din România.

Somon afumat la faţa locului





Discuţia cu Valentin Neagu a fost scurtă şi la obiect: "noi vă oferim utilajele, inclusiv un cuptor nou pentru Campionatul Naţional de Pizza, echipa tehnică, iar voi asiguraţi utilităţile şi paza". La faţa locului l-am cunoscut pe Ovidiu Chebac, directorul reprezentanţei Bilancia de la Iaşi, omul care a stat alături de noi împreună cu echipa sa pentru a ne ajuta la bunul mers al concursului.

Chef Gigi Fedeleş de la Cavalerul Medieval din Iaşi



Unul dintre cele 80 de preparate gătite în cele două zile - categoria peşte
Trebuie să recunosc că pe întregul parcurs al evenimentului am mai avut câteva emoţii...aşteptam să fiu abordat de "concurentul nemulţumit" explicându-mi diverse scuze pentru care preparatul său nu a fost  pe gustul  juriului (nu a funcţionat bine cuptorul sau aragazul, s.a.m.d.), dar nu a fost cazul pentru că toate utilajele au funcţionat, iar bucătarii şi membrii juriului au fost  mulţumiţi pe deplin.

Chef Tibi Kiss din Cluj şi Chef  Vlad Ciocan din Iaşi




Chef Camelia Timofte şi Chef Lucian Smith de la Grand Hotel Traian din Iaşi
Un alt preparat de la Categoria Peşte
Este important că acel "confort psihic general" necesar participanţilor (organizatori, concurenţi, juriu, spectatori) a fost întreţinut de către echipa tehnică a societăţii Bilancia! În ciuda vremii nu prea prietenoase pentru un astfel de eveniment, utilajele şi specialiştii de la Bilancia au funcţionat ca şi ceasurile elveţiene!

Ralf Meneghini  şi Jovica Djurdjevic Giorgio alături de Camelia Timofte

Concurent din Azerbaijan











Chef Fulop Attila din Târgu Mureş
Concurentul Andrei Chelaru de la Motel Bucium Iaşi



La final vreau să mulţumesc Societăţii Bilancia, echipei coordonate de Ovidiu Chebac şi nu în ultimul rând lui Valentin Neagu pentru sprijinul acordat organizării Cupei Moldovei 2013! Cu un astfel de parteneriat pot susţine că s-a mai pus o cărămidă la promovarea gastronomiei româneşti!


Radu Zarnescu